Studio Leegwater | Conceptontwikkeling, interieurontwerp en interieuradvies

PORTFOLIO

Home  /  PORTFOLIO

Portfolio Studio Leegwater

Onderstaand een overzicht van lopende en gerealiseerde projecten van Studio Leegwater.

 

★ Eengezinswoning, Bussum
Interieuradvies, kleuradvies en interieurontwerp

Ontwerp & resultaat volgen binnenkort!

 

★ Vrijstaande woning, Broek op Langedijk
Interieuradvies, kleuradvies en interieurontwerp

Ontwerp & resultaat volgen binnenkort!

 

★ Villa, Schoorl
Interieuradvies, interieurontwerp en verbouwbegeleiding

Realisatie

Ontwerp

Wat een heerlijke uitdaging weer: interieuradvies aan een gezin dat verhuist van een sfeervolle, karakteristieke dorpswoning uit de 19de eeuw naar een moderne, strakke villa aan de voet van de duinen. Hoe creëer je in het nieuwe huis een thuisgevoel, terwijl het qua sfeer zo anders is dan je gewend bent? En wat doe je met je huidige meubels?

Samen met de klant, aannemersbedrijf BruCo uit Sint Pancras en een team van vakmensen, ging Studio Leegwater het avontuur aan.
Gewenste stijl: mix van Scandinavisch, stoer, landelijk, een tikje klassiek met kunst en souvenirs uit verre oorden.
Favoriete kleuren en materialen: groentinten, grijstinten, een toefje oranje, hout, beton en staal.
Belangrijkste wensen: sfeer, warmte, licht, praktisch, prettige akoestiek, ‘groen naar binnen’, plek voor persoonlijke souvenirs en kunst, lekker koken en tv kijken.

✔️ Eerste prio was ruimte en licht in het huis creëren: van een hokkerige indeling naar een open sfeer met betere zichtlijnen. Halfhoge wandjes werden verwijderd en de meterkast werd vervangen door een slank, videhoog exemplaar (ontwerp van Studio Leegwater).
✔️ Teveel plafondspots kunnen echt een sfeerkiller zijn! Overbodige spots werden verwijderd voor een rustiger beeld.
✔️ In de woonkamer plaatste Haardencentrum Alkmaar een prachtige nieuwe haard.
✔️ Over de witte en veelkleurige tegels legde De Knoest Houten vloeren uit Heerhugowaard een warme houten lamelparketvloer. Deze vloer werd doorgetrokken op de trap in de hal, wat zorgt voor een wow-effect bij binnenkomst! Helemaal in combinatie met de stoere zwarte stalen trapleuning.
✔️ De glazen keukendeur maakte plaats voor een stijlvolle deur uit de SlimSerie van Skantrae (tip van aannemer Marco Jonk: budgetvriendelijk alternatief voor de bekende stalen deur!).
✔️ In de keuken kwam een lichtgrijze tegelvloer van Procasa, geleverd door BMN Alkmaar.
✔️ Alan Hoogvliet van Hoogvliet Schilderwerken uit Bergen verzorgde het schilderwerk in de gehele woning. Daarnaast heeft hij de zolderbalken op de bovenverdieping kaal geschuurd: dit geeft veel meer pit en warmte aan de ruimtes.
✔️ In de badkamer is een nieuw wasmeubel geïnstalleerd.
✔️ Beneden in de werk- en logeerkamer heeft Marco Jonk een bureau op maat gemaakt.
✔️ Tot slot heeft Schuurman Keukens uit Alkmaar een prachtige nieuwe Siematic keuken – met schiereiland van bijna 3 meter lang! – en een opbergkast in de eetkamer geplaatst. Eye-opener voor de klant: er bleek veel meer mogelijk dan gedacht (met dank aan Mascha Bakker & Eva Elgersma)!
✔️ Het geheel is verder door de klant ingericht en afgestyled met een mix van meegenomen en nieuwe meubels, verlichting, kunst en accessoires.

❤️ Resultaat: een prachtig, sfeervol geheel dat klopt met het huis en het gezin! De bewoners genieten met volle teugen van hun warme, gezellige en stijlvolle villa.

 

★ Nieuw gebouwd herenhuis, Alkmaar
Interieuradvies, akoestisch advies en kleuradvies

Een jong stel met twee kinderen woont sinds 2017 in hun prachtige nieuw gebouwde herenhuis in Alkmaar. De hoekwoning is heerlijk ruim en heeft hoge plafonds, een stoere woonkeuken en uitzicht op een fijne achtertuin. De bewoners hebben al een mooie basis gelegd voor optimaal woonplezier. De stijl is Scandinavisch met hier en daar een klassieke touch, uitgesproken accentkleuren en materialen met reliëf en glans.

Toch klopt er iets niet: er is veel galm in de ruimte, de verlichting vormt geen geheel en de indeling blijkt een uitdaging. En oh ja: waar laten ze de kunstwerken van de kinderen?

Allereerst is gekeken naar de akoestiek. Een groot vilten paneel boven de eettafel – een idee van de bewoners zelf – is al een mooie geluiddempende oplossing. Daarbij zullen vloerkleden, room dividers, een hoge vakkenwand/letterkast met kurk en vilt, reliëfbehang, bankkussens en planten – groot, klein én hangend – bijdragen aan een betere akoestische beleving. Meer eenheid, rust, sfeer en intimiteit in de ruimte wordt verder gecreëerd door goed gebruik van kleuren, natuurlijke lichtinval en verlichting. Tot slot is een indeling geadviseerd met slimme maatwerkoplossingen, mooie meubels en leuke accessoires. Kortom: een leefruimte waar de ouders én kinderen volop kunnen genieten!

Reactie van het gezin: leuk en verrassend! Vooral de akoestische en decoratieve vakkenwand, bijzondere lamptafel bij de gashaard, lange eetkamerbank met speelgoedopbergplek, ‘kids expo’ kurkwand in de keuken, stoere pianokruk (geeft de klassieke piano een hippe boost) en het planten-hangrek voor het raam – mét katrol om naar beneden te laten zakken voor een slok water! – werden enthousiast ontvangen.
Er wordt nu druk gewerkt aan de realisatie, foto’s volgen binnenkort.

 

★ 2-onder-1-kapwoning, Noord-Holland
Interieuradvies, interieurontwerp en verbouwbegeleiding

Realisatie (in progress)

Ontwerp

Een grote stap: van een stadsappartement naar een 2-onder-1-kapwoning in een groene buurt. Een jong gezin had eindelijk een fijne plek gevonden, maar wilde wel het een en ander veranderen aan hun familiehuis in spé. De hulp van Studio Leegwater werd ingeroepen.

Belangrijkste wensen: een nieuwe keuken en badkamer, vervanging van alle vloeren, plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde en geluidsisolatie in een slaapkamer. Daarnaast algeheel advies voor de indeling en inrichting van de begane grond en zolderverdieping.
Woonstijl: een mooie mix van Frans en Arabisch.

Na het doorspreken van alle wensen is er een interieur- en verbouwplan gemaakt. Samen met aannemer Toon van Tiel en diverse vakmensen is het plan in relatief korte tijd uitgevoerd. Resultaat: een sfeervol en warm familiehuis met een mooie open keuken, een vergrote badkamer in frisse kleuren, een ruime lichte zolder met prachtig uitzicht en comfortabele vloeren in warme tinten. Met als kers op de taart in de woonkamer een grote kastenwand met nisjes op maat – ontworpen door Studio Leegwater i.s.m. de klant en vervaardigd door Toon van Tiel.

Het gezin woont inmiddels met veel plezier in hun mooie, persoonlijke huis!

 

★ Jaren 50 woning, Alkmaar
Interieuradvies en interieurontwerp

De eigenares van een jaren 50 woning in Alkmaar is blij met de plek in een groene straat, de grote raampartijen en de eigen woonstijl. Ze is echter klaar met sommige onpraktische en hier en daar wat verouderde elementen in huis. Tijd voor vernieuwing!
Belangrijkste woonwens: meer van het huis genieten, alleen en samen met de kinderen en kleinkinderen die regelmatig over de vloer komen. Naast nieuwe stoffering, verlichting, verandering van een paar meubels en misschien een nieuwe lik verf, staat het weghalen van de grote schouw en de oude vensterbanken op de verlanglijst.
 
Studio Leegwater heeft een plan gemaakt voor een fris en warm interieur, met een combinatie van oud en nieuw, en respect voor het milieu. Daarbij is inspiratie gezocht in de kleuren van kelims, Perzische kleden en kunst aan de muur. Souvenirs, vintage meubels en boeken krijgen een meer prominente plek in de ruimte. Met behulp van mooie, maar eenvoudige maatwerkoplossingen is de woonkamer beter ingedeeld en toch open gehouden.
 
Resultaat: een fijne leefruimte waarin volop kan worden ontspannen, gespeeld, gewerkt en gegeten.
Het plan is gepresenteerd aan de hand van een moodboard, plattegrond met interieurplan, 3D-impressie en shoppinglist. Reactie van de klant: spannend, maar leuk en inspirerend! Genoeg handvatten om er een nieuw, gezellig thuis van te maken.
Foto’s van het resultaat volgen!

 

★ Vrijstaand huis, Bergen NH
Interieuradvies en interieurontwerp

Stel: je hebt samen een heerlijk vrijstaand huis met een prachtige tuin rondom, een buitenserre en een aangebouwde ‘serrekamer’ met veel lichtinval en openslaande tuindeuren naar een zonnig terras. Maar je zit eigenlijk helemaal niet prettig in die serrekamer. Er is daar veel ‘loopverkeer’. Bovendien heb je een hond en wil je de boel een beetje schoon houden.
Wat doe je dan? Dan schakel je Studio Leegwater in!

Het plan: de indeling van de begane grond aanpassen en de serrekamer een volwaardige functie geven.
Het advies: o.a. een zithoekmeubel en roomdivider op maat, aanpassing van de boog tussen serre- en woonkamer, een fijne eetbank met ronde tafel en stoelen, een mooie lamp, luchtige raambekleding en planten.
Om het loopverkeer verder aan te passen en de boel schoon en praktisch te houden: aan de achterzijde een raam vervangen door een deur met hoge ramen, een grote schoonloopmat plaatsen en de tuindeuren dicht laten (men heeft bovendien tuindeuren aan de zijkant van het huis). De serrekamer is dan werkelijk een plek van ontspanning.

Resultaat: een lichte, gebalanceerde en praktische indeling van de ruimte – met volop plek om te genieten van de tuin, te relaxen, wat te werken, te eten, en samen en met vrienden een drankje te doen.
Het tweetal was blij verrast door het ontwerp van Studio Leegwater: er blijkt veel meer mogelijk dan men zelf had bedacht!

 

★ Nieuwbouw vrijstaand herenhuis, Heiloo
Interieuradvies en kleuradvies

Een prachtig nieuw te bouwen vrijstaand huis gekocht, maar geen idee wat je met de indeling aan moet? Maar je moet wel al keuzes doorgeven aan de architect en keukenzaak? Een jong stel met drie kinderen klopte voor snel advies aan bij Studio Leegwater.

De belangrijkste uitdagingen: veel ramen – van plafond tot vloer, een geplande keuken bij de schoorsteen aan de voorzijde en kastruimte op zolder met veel schuine wanden. Wensen: een royale woonkeuken, liefst met een bar en krukken, een grote eettafel, een fijne speelplek voor de kinderen, een piano, hoekbank, tv en ruimte voor foto’s en kasten. En een ouderslaapkamer met veel kastruimte. Alles in een overzichtelijk, opgeruimd, strak, maar gezellig en warm geheel in vrolijke kleuren!

Studio Leegwater heeft een aantal indelingen op schaal getekend, kleurvoorstellen gedaan en interieurvoorbeelden getoond. In een paar uur tijd is er met elkaar een mooie basis gelegd voor een prachtig, praktisch en leefbaar interieur. Tijd om met een gerust hart knopen door te hakken!

 

★ RoboValley, TU Delft
Concept en interieur (interieuradvies, interieurontwerp en interieurstyling)

RoboValley is de Nederlandse innovation hub voor robotica, gelegen in Delft en mogelijk gemaakt door TU Delft. In een oud schoolgebouw aan de Julianalaan werken diverse ambitieuze onderzoekers, ondernemers, bedrijven en overheden samen aan innovatieve robotica-oplossingen.

In progress – nadere omschrijving & beeldmateriaal volgen

 

★ Rijksmonumentale woning, Alkmaar
Interieuradvies, interieurontwerp en verbouwbegeleiding

Van een rijksmonumentaal pand anno 1580 een thuis maken voor een jong gezin anno 2017. Een prachtige uitdaging voor Studio Leegwater!
Een internationaal stel met jong kind verhuist vanuit Amsterdam naar een historische woning in hartje Alkmaar. Het koppel is verliefd geworden op de authentieke details, maar ziet wel dat een en ander moet worden verbouwd.

Studio Leegwater helpt het gezin er een fijne plek van te maken en begeleidt hen bij de vergunningen, verbouwing, indeling en inrichting. De opdracht richt zich op de begane grond en eerste etage.
Een eerste indelings- en interieurplan is gemaakt. Op basis hiervan zijn Monumentenzorg en diverse professionals uit de regio ingeschakeld.
Na raadpleging van een aantal experts is gekozen voor een grondige verbouwing: het interieur wordt volledig gestript. Binnenkort wordt het interieurplan verder uitgewerkt.

In progress – beeldmateriaal volgt

 

★ Nieuwbouw herenhuis, Alkmaar
Interieuradvies en -ontwerp

Realisatie (in progress)

Ontwerp

In het Emmakwartier in Alkmaar verrijzen 18 prachtige herenhuizen: De Nieuwe Emma. Een perfecte plek voor een jong gezin met twee opgroeiende kinderen! Ideeën voor het nieuwe huis hebben de toekomstige bewoners wel, maar hoe breng je alles bij elkaar tot een mooi geheel?

Studio Leegwater mocht het viertal hierbij helpen. Belangrijkste wensen: balans en rust (maar niet saai!), praktische indeling, opgeruimd, karaktervol, Dutch & Scandinavisch design en duurzaam. Met behulp van inspiratieborden, kleuren- en materialenplannen en een 3D-impressie werden de begane grond en drie slaapkamers gevisualiseerd. Ook is met maatwerkoplossingen de ruimte optimaal ingericht.
Resultaat: blije gezichten en heel veel zin in het wonen straks in een heerlijk familiehuis!

 

★ 2-onder-1-kapwoning, Alkmaar
Interieuradvies

Een ruime woonkamer met eetkamer en open keuken, maar moeite met de indeling? Ramen en muren op onhandige plekken? Slechte akoestiek? Rondslingerende spullen op diverse plekken? En gewoon erg toe aan een frisse wind? Het interieur stond al lang op het wensenlijstje van een Alkmaars gezin met twee opgroeiende zoons in een 2-onder-1-kapwoning.

De belangrijkste wensen: (opberg)ruimte, nieuwe meubels, een kachel en een betere indeling. De uitdagingen: onderbroken raampartijen, twee studieplekken, een fysieke beperking en slechte akoestiek.
Voor de kleur en sfeer heeft Studio Leegwater de aanwezige kunst, vakantiefoto’s en eetkamerstoelen als uitgangspunt genomen. Als tegenwicht is de basis verder rustig gehouden. De indeling, meubels, het vloerkleed, de gordijnen en accessoires zijn zorgvuldig afgestemd op de wensen van het viertal en de ruimte zelf.
Met de impressies, shoppinglist en stalen in de hand durft het gezin de woonkamer en eetkamer nu wel een metamorfose te geven!

 

★ EnergyGO, Alkmaar

Interieuradvies voor nieuw kantoor

EnergyGO is een jong onderzoeks- en ingenieursbureau in Alkmaar, in 2011 opgericht door oud-medewerkers van ECN. Het bureau levert maatwerkoplossingen voor de energie-transitie aan diverse klanten. Eind februari 2017 is EnergyGO verhuisd naar een nieuw pand in Alkmaar. 

Opdracht: advies voor een sfeervolle, hedendaagse, frisse, onderscheidende en praktische inrichting die past bij EnergyGO en haar medewerkers en klanten. Duurzaamheid en toegankelijkheid zijn daarbij belangrijke criteria. 

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de eerste fase van de realisatie van het interieurplan. Het team is zeer enthousiast over de nieuwe werkplek en heeft frisse energie gekregen.
Een nieuwe start voor EnergyGO!

 

★ Meetup 10 van Noord-Holland, Alkmaar

Inrichting & aankleding/styling event

‘Meetup voor docenten die willen werken met échte opdrachten!’ Deze bijeenkomst is in november 2016 georganiseerd door Kenniswerkplaats en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord en de Provincie Noord-Holland. Tien bedrijven pitchten hun opdrachten aan docenten en studenten. Vervolgens ging men in co-creatie sessies met de vraagstukken aan de slag. Locatie: Horizon College in Alkmaar.

De conferentiezaal kreeg speciaal voor dit event een nieuw jasje met inspirerende quotes en kleurrijke foto’s van studenten en bedrijven (gedrukt door Antoine La Rooij van MarcelisDékavé), grote exotische planten en geurige kruidenplanten. Ook heeft Studio Leegwater gezorgd voor facilitaire middelen voor de co-creatie.

 

★ Twin Arts Wonen, Alkmaar
Retailadvies winkelindeling en -inrichting, concept en communicatie

Twin Arts Wonen is een prachtige woon- en lifestylewinkel in een karakteristiek pand in d’Oude Stad van Alkmaar. Het assortiment is stoer en uniek: karakter, brocante en nieuw worden met elkaar gecombineerd. 
De winkel is al jaren een begrip in de stad. De eigenaresse hoorde echter iets te vaak “wat een prachtige winkel” en “het lijkt wel een museum”, om vervolgens de klant met lege handen of iets kleins de deur uit te zien lopen.

Met adviezen van Studio Leegwater op het gebied van verlichting, uitstalling, indeling, kleurgebruik, productinformatie, winkelconcept en communicatie krijgt de winkel weer frisse energie!

In samenwerking met verlichtingsadviseur Paul Frans van DistriCenter – Verbatim Nederland.

 

★ Asielzoekerscentrum COA i.o.v. Stichting De Vrolijkheid, Alkmaar

Interieurplan en workshop voor hal C-gebouw en bewoners

Het Asielzoekerscentrum in Alkmaar (a.k.a. Welkomhuis) biedt onderdak aan circa 460 vluchtelingen uit diverse landen. Stichting De Vrolijkheid heeft Studio Leegwater en Nanda van den Ham een prachtige opdracht gegeven: tover samen met de bewoners van het Azc een centrale ruimte op het complex om tot een vrolijke plek. Hiervoor is een plan gemaakt, waarbij gedurende 10 workshops met de bewoners is gewerkt aan de metamorfose. Doel: samen een plek creëren waar de bewoners zelf trots op kunnen zijn!

De opening van de nieuwe, opgevrolijkte ruimte vond plaats op donderdag 22 december 2016. Een prachtige en bijzondere middag, met heerlijke Iraanse en Afghaanse gerechten van bewoners, Hollandse erwtensoep van SOEPP en vioolmuziek door vijf meisjes met hun muziekleraar José. Studio Leegwater is dankbaar samen met Nanda van den Ham een stukje vrolijkheid en liefde aan aan de mensen en hun ‘welkomhal’ te hebben mogen geven.

 

★ GAS!Fabriek, Alkmaar
Concept en interieur (co-creatie)

De Gasfabriek is een prachtig industrieel pand uit 1915 aan de Helderseweg in Alkmaar. Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vele vrijwilligers en steun van betrokken partners in voor behoud van het culturele erfgoed van de voormalige fabriek. De GAS!Fabriek wordt een multifunctionele ontmoetingsplek voor stad en omgeving, met leer-/flexwerkplekken, een kookstudio/restaurant en stadslandbouw. Verder zijn er plannen voor een conceptstore met industriële en vintage meubels (van Villa Vintage Etc), een terras, ruimte voor particuliere en zakelijke evenementen, en tiny houses (zie Marjolein in het klein). Daarnaast is de locatie zeer aantrekkelijk voor fotoshoots.
Geopend in januari 2017.

Studio Leegwater heeft in 2016 geadviseerd bij en meegewerkt aan de ontwikkeling en inrichting van het pand.

 

★ Het Nieuwe Warenhuis, Alkmaar 
Concept en interieur (co-creatie, coworking space)

Het voormalige V&D-pand aan de Laat in Alkmaar heeft in de zomer van 2016 een tijdelijke nieuwe bestemming gekregen: Het Nieuwe Warenhuis. Dit is een bruisende co-creatie hotspot voor ondernemen, ontwikkelen en leren in hartje Alkmaar.
Studio Leegwater heeft meegewerkt aan de indeling en inrichting van de pop-up coworking space op de begane grond (ca. 2200 m2).

Medio oktober 2016 is Het Nieuwe Warenhuis verhuisd naar het pand van Carpetright in het Ringerscomplex aan de Noorderkade in Alkmaar. Hier bouwen we gezamenlijk verder aan het concept, de uitstraling en inrichting van onze community. Foto’s volgen!

 

★ TYPE Productmuseum, Amsterdam
Oprichting, concept en interieur (co-creatie)

TYPE Productmuseum is een museum in oprichting voor het Nederlands product. TYPE kenmerkt zich door een onalledaagse expositie van alledaagse producten. Het thema is: ‘Love the things you need’. Met TYPE willen we de dagelijkse, gewone spullen die ons leven makkelijker en leuker maken, in the spotlights zetten en het verhaal erachter vertellen. Oprichter is Ruud Rosendaal. Geplande eerste expositie: september 2017.

Studio Leegwater werkt mee aan de oprichting, ontwikkeling, het concept en interieur van het museum en haar eerste expositie. Meer beeldmateriaal volgt in de aanloop naar de pilot-expo.

 

★ Nederlandse Vereniging voor Technologie in de Gezondheidszorg (NVTG), Groningen
Presentatie over omgevingspsychologie in de zorg
Presentatie Omgevingspsychologie in de zorg - Yvonne Leegwater - NVTG 21-09-2016

De Nederlandse Vereniging voor Technologie in de Gezondheidszorg (NVTG) is een platform voor kennisdeling, collectieve belangenbehartiging en netwerken op het gebied van gebouwgebonden technologie en zorgvastgoed. Leden zijn werkzaam bij zorginstellingen (zoals ziekenhuizen, ouderenzorginstellingen, verpleegcentra, revalidatiecentra, geestelijke gezondheidszorg, woningcorporaties). Daarnaast telt de vereniging veel leden bij adviseurs, aannemers, installateurs en toeleveranciers die actief zijn binnen de gezondheidszorg.

De NVTG heeft Studio Leegwater benaderd voor het geven van een presentatie aan de leden over omgevingspsychologie in de zorg. Thema: “Langdurige zorg en invloed van de omgeving”. Focusgroep: mensen met dementie.

Presentatie: woensdag 21 september 2016.
Locatie: Team 4 Architecten, gebouw ‘Hete Kolen’ te Groningen.

 

★ Eengezinswoning, Alkmaar
Interieur

 

★ Connect Cabinet, geschakeld meubelunitsysteem
Concept en interieur (opdracht NIA)

 

★ Loft Cabin, zeecontainerwoning
Concept en interieur (opdracht NIA)

 

★ Loft, Amsterdam
Interieur (opdracht NIA)

 

★ Villa, verbouwing garage tot slaapkamer, badkamer en walk-in closet
Interieur (opdracht NIA)

 

★ Drie appartementen met vide
Interieur (opdracht NIA)


★ Zolderappartement, Amsterdam

Kleuradvies (praktijkopdracht NIA)

 

★ Eengezinswoning, met aanbouw keuken
Interieur (opdracht NIA)

 

★ Ontwerpstudio, Alkmaar
Interieur (praktijkopdracht NIA)

 

★ Food Print Bar, restaurant  ©2011 Yvonne Leegwater & ©2016 Studio Leegwater
Concept en interieur

Oorspronkelijk ontworpen als eindopdracht voor Akademie Vogue in 2011. Sinds 2016 wordt het concept op haalbaarheid en toepassingsmogelijkheden onderzocht door Wageningen Universiteit, Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Inholland. Geplande realisatie prototype Food Print Bar: 2017.